The Ouseburn bandstand is located in the heart of Ouseburn's woodland, in front of the Ouseburn culvert entrance directly under the railway viaduct. We welcome any individuals, community groups, or organisations to take full advantage of the space to host outdoor events. We can help with promotion and offer advice on planning your event. Please note, the land where the bandstand is located is owned by Newcastle City Council and you must be given permission by the City Council to hold your event there. We have insurance in place for the structure but you will be required to insure your event.

How to run an event at the Ouseburn Bandstand

  1. Contact us to reserve your date - email [email protected] 
  2. Obtain permission (in principle) to hold your event - email [email protected] 
  3. Submit an event application form to Newcastle City Council at least 3 months prior to the event taking place. Find the essential guidance and events form. The events team will then be able to give useful advice about what you need to do to get an events license

The background of the Ouseburn bandstand

In June 2019 we were delighted to open an eye-catching bandstand to harness creative activity and give local artists and community groups a platform to showcase their work. It is intended to be an exciting, safe, completely free space, whether it be used for outdoor, theatre performances, music events, story readings, or simply resting up in the sun.

The bandstand is made up of three stages, each making use of a different view out from the circular platform. The shelter made from steel arches leans out into the space, drawing inspiration from the millennium bridge just a short walk away on the quayside. The largest of the three arches overlooks tiered seating, allowing for larger audiences to sit and enjoy performances. 

C O N S T R U C T was at first a 48-hour design competition. Architecture students in Newcastle-Upon-Tyne were invited to propose an installation that will celebrate the future entry point of The Culvert, a historical landmark in the Ouseburn Valley. A fantastic team made up of local architecture practices, design studios and members or the Ouseburn Trust and a handful of passionate architecture students worked hard to adapt the award-winning design into a deliverable project.

Special thanks to everyone who contributed to the crowdfunding and to local businesses who helped to make it happen.